Curs de meditație

Loading Map....

Data/Timpul
Date(s) - 15 martie 2016
19:00 - 21:00

Locația
Casa de moda Venus

Categories


Astăzi vom continua practica dharani mudrelor cu prezentarea lui ambhasi (āmbhasī) mudra, concentrarea asupra apei ca element subtil (tattva). În cazul minții, calitățile specifice lui apas tattva se manifestă ca adaptabilitate, toleranță și regenerare. Privită din această perspectivă, mintea are și o capacitate erozivă, care printr-o acțiune constantă (cu ajutorul stabilității și consecvenței lui prithivi, pământul) poate să transforme orice rigiditate în gândire. Importantă este și capacitatea de adaptare care permite o adecvare la condițiile de moment astfel încât eficiența meditației să fie întotdeauna maximă. Când mintea este agitată este nevoie de liniște și calm iar când mintea este inertă ori leneșă este nevoie de dinamism și tapas (practică intensă). Toleranța la rândul ei reprezintă o calitate importantă pentru că datorită ei reactivitatea minții este diminuată și calmul poate fi menținut. Suntem astfel capabili să ne păstrăm liniștea în cazul unor situații care altfel ar genera o multitudine de ”valuri” mentale.

Iată ce se spune în Gheraṇḍa Samhita:
”72. Apas tattva (tattva apei) este precum floarea Kunda ca o scoică sau ca o lună, forma sa e o semilună, litera va este sămânța sa și Viṣṇu zeitatea sa tutelară. Prin yoga, fă să apară tattva apei în inimă și fixează acolo prāṇa cu mintea pentru cinci ghatikā, practicând kumbhaka. Aceasta este dhāraṇā apei și este distrugătoarea tuturor tristeților. Apa nu îl poate răni pe cel care practică aceasta.
73-74. Āmbhasī este o mudrā extraordinară. Yoghinul care o cunoaște nu poate muri nici în apa cea mai adâncă. Aceasta ar trebui păstrată secretă. Revelând-o succesul se pierde, sincer îți spun adevărul.”

Iar în Yoga tattva upaniṣad:
”87b-90. Regiunea lui apas se spune că este de la genunchi până la anus. Apas are forma semilunii și culoarea ei albă, are litera ”va” drept bija (sămânță). Purtând litera ”va” împreună cu respirația în regiunea lui apas (între genunchi și anus), trebuie contemplat Narayana ca având patru brațe și un cap încoronat, având culoarea cristalului pur, îmbrăcat în haine portocalii și tânăr. Practicând această dhāraṇā timp de 2 ore, yoghinul este eliberat de toate păcatele. El nu mai are de ce să se teamă de apă și nu va muri înecat.”

Vă invităm în fiecare marți, în București, la un curs dedicat meditației, deschis atât celor care vor să învețe cum să mediteze, cât și celor care vor să își aprofundeze practica.

Vor fi prezentate, pe lângă meditația hridaya pentru revelarea Sinelui (atman), și tehnici de liniștire a minții, elemente de teorie a meditației clasice în yoga (conform Yoga Sutra-elor lui Patanjali), tehnici de meditație specifice diferitelor tradiții spirituale (shaivism, budism, jainism, zen, sufism), tehnici de ritmare a suflului (pranayama) care să ajute meditația sau care să pregătească mintea pentru meditație, posturi specifice meditației sau pentru pauzele dintre perioadele mai lungi de stat într-o postură de meditație.

Cursul începe la ora 19 și va dura aproximativ 2 ore, având o mică parte teoretică și o parte practică. Vă rugăm să veniți cu o păturică/ izopren și o pernă de meditație. Pentru cei care nu pot sta mult timp într-o postură vor fi scaune.

Cursul are loc în București, Calea Victoriei 21-23, Casa de Modă Venus, la etajul 6 (pe ușă este sigla centrului nostru).

Vă invităm să descoperim împreună starea naturală de a fi – cea în care suntem liniștiți, împăcați, fericiți, liberi.

Lasă un răspuns

Theme: Overlay by Kaira