Cursuri de meditație

Cursul practic de meditaţie este destinat:

   – celor care vor să înveţe cum să se relaxeze, cum să îşi liniştească mintea şi gândurile

   – celor care vor să se cunoască mai bine, să-şi cunoască mecanismele mentale şi emoţionale şi să descopere moduri în care le pot influenţa

   – celor care vor să aprofundeze meditaţia şi să găsească căi noi de a ajunge la experienţele meditative.

Metodele diverse vor acoperi atât bazele meditaţiei, cât şi tehnici mai avansate, menite să facă meditaţia să devină ceva firesc care să ne ajute să ducem o viaţă mai bună, zi de zi.

Cursul va cuprinde noțiuni despre:

  • postura de meditație – importanța coloanei vertebrale, diferite asana, mudra, drishti.
  • respirația folosită atât pentru liniștirea și focalizarea minții cât și pentru aprofundarea experiențelor meditative
  • meditația clasică descrisă în Yoga Sutra-ele lui Patanjali corelată cu revelarea naturii esențiale a ceea ce suntem prin metoda lui Ramana Maharshi din tradiția advaita vedanta
  • pratyahara, interiorizarea simțurilor și diferite tehnici pentru exersarea acesteia
  • folosirea sunetului interior (anahata nada) pentru descoperirea Inimii Spirituale
  • utilizare mantra-elor, una dintre metodele cele mai folosite în India pentru liniștirea și controlul minții
  • ajapa mantra, mantra nerostită a tradiției yoghine (hamsa sau soham)
  • concentrarea mentală în yoga (dharana) și tehnica tradițională de trataka, focalizarea privirii asupra unui singur obiect
  • diferite metode și tehnici meditative aparținând marilor tradiții spirituale ale lumii

La fiecare întâlnire se va medita cel puțin 1 oră (din cele 2 cât durează un curs) restul timpului fiind împărțit între prezentarea unor noțiuni teoretice, exersarea diferitelor modalități de liniștire a minții și realizarea unei mici ”încălziri” care să pregătească corpul și mintea pentru meditație.

Nou!  Începând din luna martie 2017, în cadrul cursului de meditație al centrului Kamala din Brașov începe o serie nouă de lecții teoretice și practice de meditație.

Metodele pe care le vom folosi se bazează pe tratatul tradiţional Vijñāna Bhairava Tantra, un text de o rară profunzime ce face parte din vechile scrieri tantrice. El este o bijuterie a spiritualităţii universale şi poate fi de ajutor oricărui aspirant sincer, indiferent de calea pe care o urmează spre Adevărul Suprem.

Multe dintre tehnicile din Vijñāna Bhairava Tantra sunt surprinzătoare. De altfel textul nu vorbeşte despre concentrare, sau tehnici, ci despre sfaturi spirituale care duc la liniştirea minţii şi mai departe la trăirea conștiinței unității. El recomandă să trăiești intens o emoție puternică sau o dorință și să fii conștient printr-un abandon total așa încât să ajungi în acele clipe la sursa întregului univers. Sau când faci dragoste să fii deplin conștient de flacăra pasiunii și să devii acea flacără. Când intri în somn să fii atent la acea translație de la veghe la somn și în acel moment de graniță să atingi Inima lumii. Sau să te dizolvi în contemplare…

Sunt de asemenea și modalități mai apropiate de tehnici yoga și de meditație, care se referă la respirație, sunete, lumină. Ceea ce este fascinant ține și de îmbinarea tehnicilor cu trăirile intime, firești, așa încât nu ai senzația unor metode impuse din exterior, ci înveți să trăiești în cea mai adâncă profunzime a vieții și ființei tale. Vijñāna Bhairava Tantra este centrat în întregime pe trăirea conștienței ce duce la unitate și unicitate, extrăgând esența clipelor de viață dar și a tehnicilor de meditație.

Vom practica împreună aceste modalități de transformare ce ne vor ajuta să înțelegem că fiecare acțiune poate deveni o meditație și fiecare meditație este o trăire naturală, toate conducând spre ātman, Inima Spirituală.

Programul cursurilor de meditație îl puteți găsi AICI. 

Pentru înscriere, vă rugăm să ne contactați prin telefon (0731324241 sau 0731324239) sau prin email (centrulkamala@gmail.com).

Lasă un răspuns

Theme: Overlay by Kaira