Retragere 7-10 zile

În cadrul acestei retrageri de meditatie obiectul cautarii noastre spirituale va fi Inima Spirituala, Sinele Divin, Atman. Prin urmare, concentrarea si meditatia nu vor avea drept obiect respiratia, senzatiile corporale, sentimentele sau mintea asa cum se procedeaza in mod traditional in meditatia buddhista, ci Inima Spirituala. Mai mult decat atat, la un moment dat Inima Spirituala va inceta sa fie doar un obiect al meditatiei si va deveni in egala masura subiectul, Martorul, insasi sursa procesului meditatiei. Astfel, vom intelege ca Inima Spirituala este mult mai mult decat un obiect de meditatie. Ea va deveni in acelasi timp sursa atentiei (cunoscatorul), instrumentul cunoasterii si obiectul cunoasterii. Acest tip de meditatie este o atentie care porneste din Inima, se realizeaza prin intermediul Inimii si se indreapta catre Inima. Ea ne va ajuta sa intelegem in mod direct si intim o alta abordare a meditatiei si a caii spirituale in general.

Care sunt scopurile acestei tabere:

1.      veti invata o cale (care cuprinde o viziune, o intelegere spirituala si o metoda) de transformare interioara. Sper ca multi dintre dumneavoastra sa inceapa sa iubeasca meditatia si sa descopere adevarata ei forta in revelarea naturii noastre divine si a Realitatii Ultime, Dumnezeu.

2.      veti invata cateva metode directe de linistire a mintii si chiar de transcendere a acesteia. Cand mintea noastra este cu adevarat linistita nu mai suntem influentati de identitatea personala, de nume, trecut, viitor, apartenenta sociala; nu mai exista nici ambitii spirituale si nici neimpliniri spirituale. Ramane doar o prezenta pura a ceea ce suntem cu adevarat. Daca in aceasta tacere apare o miscare a mintii, un gand, el ni se va revela ca tacere, exact precum un foton, o particula de lumina isi reveleaza natura sa ondulatorie. In acest fel viata noastra se impregneaza de sacralitate.

3.      veti obtine, sper, o intelegere superioara cu privire la cine sunteti cu adevarat si ce este de fapt lumea. In mod specific va veti apropia de o viziune a unitatii divine, Advaita, Nondulitatea, care este principala putere revolutionara, esentiala idee transformatoare din Jnana Yoga si Advaita Vedanta.

4.      veti intelege necesitatea acordarii unei mai mari importante Inimii Spirituale in viata dumneavoastra (nu numai prin intermediul lectiilor teoretice, ci traind in intimitatea Inimii Spirituale). Calea catre Inima Spirituala trece prin sufletul nostru. De-a lungul timpului am intalnit nenumarate persoane care se temeau sa-si deschida sufletul. Acest gen de meditatie produce o purificare a sufletului. Aici avem posibilitatea de a merge mai adanc decat nivelul emotional, psihic, in realitatea divina care reprezinta cel mai profund aspect al Inimii Spirituale. In cele din urma, veti fi chemati sa iubiti la un nivel, la un grad de profunzime la care egoul nu va permite sa iubiti. Sa iubiti cu o asemenea intensitate incat personalitatea, egoul nu mai exista. Eliminand in meditatie obstacolele pe care personalitatea noastra le creeaza, iubirea cosmica devine cu adevarat posibila.

5.      sper ca multi dintre dumneavoastra veti avea in meditatii experiente exceptionale care sa va reveleze poate doar intr-o strafulgerare Realitatea Divina, iubirea cosmica, Constiinta eternitatii sau a unitatii a Tot. Aceste momente vor putea fi evocate dupa aceea in alte meditatii si in viata de zi cu zi. Aceasta va va ajuta sa intelegeti mai bine care este sensul propriei existente.

Prin urmare, aceasta tabara de meditatie nu se indreapta doar asupra unei metode si a unei practici meditative cu scopul de a atinge linistea mintii si calmul emotional. Sper ca pentru multi dintre dumneavoastra sa apara o modificare fundamentala in intelegerea si trairea Realitatii.

Poate cel mai important aspect in aceasta tabara va fi faptul ca incepem sa ne obisnuim cu centrarea in Inima Spirituala. Aceasta inseamna ca vom invata sa fim constienti de acel substrat profund, fundamentul esential al propriei noastre fiinte. El este acea inefabila vibratie tacuta, eterna, aducatoare de pace si beatitudine, ce nu poate fi perceputa de mintea rationala, dar care este sursa oricarei inspiratii divine, a iubirii, a frumusetii, sursa intregii vieti spirituale de fapt. Multi intelepti au afirmat ca inima Spirituala este adevarata noastra casa. Prin urmare, aceasta tabara de meditatie este o invitatie de a va abandona constiinta individuala limitata, de a fi increzatori in bucuria centrarii in Inima Spirituala. Ea este axul intregii noastre vieti. De aceea, in perioada taberei, cautati pur si simplu sa fiti Acasa, sa fiti Aici, in Inima vietii.”  (Sahajananda – Claudiu Trandafir)

Regulile specifice Taberei-retragere de meditație pentru revelaea Inimii Spirituale

Pentru a se crea conditiile preliminare care faciliteaza accesul in stari profunde de interiorizare, linişte mentală şi aspiraţie către Dumnezeu, în această tabără vor fi respectate cateva reguli. Aceste reguli au ca scop crearea unor conditii care sunt asemanatoare cu cele pe care le traieste un yoghin retras pentru meditatie.

Modul in care se vor desfasura activitatile va sustine eforturile spirituale ale participantilor. Aceste reguli fac parte din acest ajutor. Este necesar ca toti participantii sa fie de acord sa respecte aceste linii directoare  si consecintele nerespectarii lor.

Aceasta tabara de meditatie poate fi o ocazie deosebita pentru aspirantii dedicati cautarii spirituale. Va rugam sa va apropiati de regulile taberei din acest punct de vedere, cu deschiderea de a proteja si sustine aceasta atmosfera meditativa prin acceptare si cooperare. Daca la prima vedere aceste reguli vi se par prea stricte sau dificile pentru dvs, in primul rand va rugam sa va re-analizati dorinta de participare. Daca va simtiti pregatit, va mai poate ajuta gandul ca aceasta tabara reprezinta doar cateva zile din viata dvs. Puteti sa o considerati ca o provocare pentru a vedea ce se poate petrece in acest timp in care va supuneti unei asemenea auto-discipline si unor eforturi spirituale intense focalizate catre propria dvs evolutie.

  1. Mauna (tacerea) este obligatorie. Perioada de tacere (mauna) va incepe in prima dimineata si se va incheia dupa meditatia de 3 ore din a saptea (sau a zecea) zi. Nu vor fi permise discutiile intre participanti. Pentru orice necesitate reala, va rugam sa ne informati in scris despre problemele administrative.

2. Participantii sunt rugati sa nu foloseasca CD, DVD si MP3- playere, radiouri, televizoare, calculatoare, internetul pe intreaga durata a taberei. Aceasta implica sa nu ascultati stiri sau muzica, sa nu verificati e-mailul, sa nu va uitati la filme, etc.

3. Folosirea telefoanelor mobile nu este permisa in timpul taberei. Cel mai bine ar fi sa le lasati acasa sau sa le tineti inchise pe intreaga durata a taberei. Trebuie sa va angajati ca nu veti folosi telefoanele pentru conversatii, trimiterea/primirea de mesaje, etc.

4. Nu este permisa citirea cartilor, nici a celor de natura spirituala.

5. Abstinenta sexuala este obligatorie. Aceasta inseamna cu adevarat abstinenta, si nu doar continenta! Aceasta regula nu poate fi impusa in mod fortat (nu va putem verifica, bineinteles), dar insistam asupra ei deoarece ea intareste atmosfera de solitudine pe care urmarim sa o cream pentru participanti. Daca doriti sa veniti in aceasta tabara, va rugam sa respectati aceasta cerinta.

6. Femeile si barbatii vor locui separat pe intreaga durata a taberei si de asemenea vor lua masa separat. Organizatorii faciliteaza realizarea acestei cerinte prin cazarea  separată si prin serii separate la masa.

7. Postul nu este recomandat pe intreaga durata a taberei (cei care postesc o zi pe saptamana pot continua sa realizeze aceasta), pentru a putea fi mentinut un nivel inalt de vitalitate si energie pentru meditatii.

8. Este recomandat ca fiecare participant sa urmareasca sa creeze o stare interioara asemanatoare solitudinii fiind de acord sa nu  priveasca, sa nu atinga, sa nu imbratiseze, sa nu sarute, sa nu salute (nici chiar non-verbal), sa nu zambeasca catre ceilalti participanti. Persoanelor foarte sociabile aceasta atitudine li se poate parea uneori ca le instraineaza, le insingureaza si le lipseste de contactul uman, dar poate ajuta foarte mult experienta interiorizarii. In plus, deschiderea sufletului va oferi posibilitatea unei comunicari mult mai subtile, prin limbajul iubirii. Prietenii dvs va vor iubi mai mult la sfarsitul acestei tabere, cu atat mai mult cu cat si ei vor atinge  – ca si dvs, – o deschidere profunda a inimii!

9. Participantii ar trebui sa evite sa acorde atentie exagerata (mondena) propriei imagini si sa evite dorinta de a atrage persoanele de sex opus. Aceasta cerinta este de obicei prezenta in retragerile budiste tinute in manastiri, unde exista de asemenea dorinta de a mentine atmosfera meditativa a calugarilor. Aceeasi cerinta exista si in aceasta tabara. Rugam femeile sa nu se machieze si sa nu foloseasca parfum, si sa se imbrace discret si simplu.

10. Pentru a va ajuta sa va concentrati asupra unor stari spirituale mai inalte decat asupra unor ganduri lumesti nu va concentrati asupra fotografiilor prietenilor, familiei etc. Nu priviti decat fotografiile maestrilor spirituali.

11. Recomandam in mod deosebit sa nu mergeti in localitate, sa nu faceti cumparaturi, etc. Aceste linii directoare sunt date dinainte pentru a va putea pregati din timp cu tot ceea ce veti avea nevoie pe durata taberei (medicamente, alimente, etc).

12. Va recomandam sa va notati experientele meditative zilnice intr-un caiet (jurnal), dar sunteti rugati sa pastrati intrebarile pentru ultima zi a taberei cand va avea loc o intalnire speciala in care se va raspunde la acestea. Trebuie sa va reamintiti ca evocam o stare de izolare in singuratate unde nu exista nimeni in afara noastra care ne-ar putea raspunde la intrebari.

13. Participarea la toate intalnirile este obligatorie. Singura exceptie o constituie cazurile de boala.

14. Este necesar ca toti participantii sa vin la timp la activitati, deoarece intarzierile sunt foarte deranjante in timpul meditatiilor. Cei care intarzie nu vor intra in sala pana la urmatoarea activitate din program. Va rugam sa va planificati corect deplasarile.

 Va rugam sa tineti cont ca unele actiuni pot conduce la eliminarea dvs din tabara. Subliniem din nou ca aceste reguli sunt recomandate pentru binele tuturor participantilor. Inainte de a va inscrie, analizati-va cu atentie daca puteti accepta cu adevarat conditiile si regulile acestei tabere.

Pentru unele actiuni e posibil sa primiti avertismente. Daca o persoana primeste 2 avertismente, va fi rugata sa paraseasca tabara dupa cea de a treia incalcare a regulilor, fara ezitare sau negocieri.

Urmatoarele actiuni pot conduce la primirea de avertismente:

–          Absenta de la o sedinta de meditatie

–          Intarzierea la o sedinta de meditatie

–          Adormirea in timpul meditatiilor

–          Nerespectarea zonelor separate pentru femei si barbati.

–          Vorbitul, scoaterea altor sunete sau comportamentul deranjant

–          Ascultarea muzicii, a stirilor, trimiterea de SMS-uri sau vorbitul la telefon

–          Nerespectarea oricarei alte reguli din cele mentionate mai sus.

Alte observatii
–          In timpul taberei, se vor asigura scaune pentru cei care nu pot ramane asezati in postura de meditatie in timpul meditatiilor de lunga durata.

–          Nu este permisa aducerea alimentelor in sala de meditatie. Sunt permise apa, ceaiul in sticle bine inchise, dar acestea nu vor fi baute in timpul meditatiilor.

–          Va rugam sa nu va miscati excesiv in timpul meditatiilor, dar va puteti rearanja discret pozitia (nu mergeti prin sala, etc).

–          Sunetul bland al unui gong va marca sfarsitul unei meditatii si inceputul unei pauze. Cu 1-2 minute inainte de sfarsitul pauzei, gongul va suna de mai multe ori. Atunci cand urmatoarea activitate va incepe (si toate miscarile din sala vor trebui sa inceteze), se va auzi un singur sunet de gong.

 Va asteptam in aceasta tabara deosebita de meditatie si speram ca veti alege sa fiti rabdatori si cu o atitudine deschisa. In primele cateva zile, asa cum oricine care a mai participat stie, pot aparea stari de agitatie, febra musculara si dureri, purificari mentale si fizice etc. Va invitam sa va angajati complet in aceasta tabara, sa ramaneti fermi si sa va mariti hotararea daca veti avea astfel de incercari. Incercati sa faceti din acest eveniment o ocazie deosebita pentru evolutia dvs spirituala.

 Fie ca Dumnezeu sa ne ajute si sa ne inspire!

Lasă un răspuns

Theme: Overlay by Kaira