Cuvântul brahmacarya provine de la cuvintele Brahman (Absolutul, Conştiinţa supremă) şi carya care înseamnă a urma sau ceea ce trebuie practicat sau realizat. Se poate traduce aşadar ca fiind comportamentul care te duce la atingerea Conştiinţei supreme. Tradiţia indiană consideră brahmacarya ca primul din stadiile vieţii brahmanice, în care este învăţată ştiinţa sacră. În yoga desemnează abstinenţa sexuală, celibatul, castitatea. Cu toate acestea mai propriu ar fi să vorbim despre controlul asupra energiilor sexuale pentru a putea să îl urmezi pe Dumnezeu, Conştiinţa supremă.
Practica spirituală nu implică întotdeauna abstinenţa sexuală, dar are mereu la bază idealul recunoşterii Conştiinţei divine, a Inimii Spirituale, urmarea acesteia. De aceea, brahmacarya poate fi respectată şi prin focalizarea tuturor energiilor, inclusiv a celor sexuale către atingerea eliberării spirituale. Aceasta se poate realiza şi dacă adeptul are o viaţă sexuală echilibrată şi dacă nu pierde energia sexuală (ejacularea în cazul bărbatului, eliminarea descărcărilor energetice necontrolate sau a fluidelor specifice în cazul femeii), termenul pentru această situaţie fiind continenţa.
Din această perspectivă, care nu este specifică doar sistemului tantric ci şi celui taoist şi a unor ramuri din yoga, yoghinul îşi menţine astfel vitalitatea, forţa spirituală tocmai prin controlul asupra potenţialului sexual, prin continenţă. Fericirea erotică este separată de actul descărcării şi devine mult mai intensă prin lipsa pierderii energetice. Această efervescenţă este constant direcţionată spre cele mai înalte nivele spirituale, spre Divin.
În cazul în care se optează pentru abstinenţa sexuală, aceasta e necesar sa fie activă, în sensul practicării acelor tehnici yoga, āsana-e, meditaţii care duc la transformarea energiilor sexuale în energii superioare, aşa încât să nu apară frustrări sau alte probleme.
Cel care respectă brahmacarya va avea o foarte bună vitalitate, energie, intelect puternic, forţă mentală. Totodată mintea sa este pură, psihicul echilibrat, capacitatea de control asupra propriilor energii devine foarte bună.
Referitor la practica continenţei sexuale, celebrul tratat “Yoga darshana” menţionează în capitolul II sutra 37: “Aceia care practică brahmacarya dobândesc o forţă foarte mare”, citat foarte asemănător efectelor lui brahmacarya descrise în Yoga Sutra (sutra 38 capitolul 2):
”Prin stabilirea în brahmacarya este dobândită vigoarea spirituală.”
Iar Vyasa comentează această sutra spunând:
”Prin realizarea acesteia, creşte în el o putere irezistibilă. Mai departe, yoghinul atingând astfel perfecţiunea, este capabil să ofere cunoaştere discipolilor.”
Darśana Upaniṣad consideră că brahmacarya este ”mişcarea minţii spre starea lui Brahman”.
Shivanada spunea:
”O picătură de spermă este cât 40 de picături de sânge. Vedeţi cât de valoroasă este?!”
În Śiva Samhita se menţionează:
”Nu este nici o îndoială că oamenii mor prematur pentru că lasă sămânţa să se piardă în afara corpului; ştiind aceasta yoghinul ar trebui să-şi păstreze întotdeauna sămânţa şi să ducă o viaţă castă.”