Puterea atenției voluntare

Pentru vineri, 22.05.2020, la ora 18.30, vă invităm să vizionați o expunere cu privire la rolul atenției voluntare în creșterea calității existenței.

Ne folosim toți atenția dar nu realizăm cât de mult ne este distrasă aceasta în viața de zi cu zi. Ne scapă și ceea ce se produce în urma distragerii atenției. Este un lucru foarte interesant care se petrece în legătură cu atenția. Deși trăim într-o epocă care se bazează mult pe diferitele strategii de captare a atenției atât în viața reală cât și în spațiul virtual, constatăm faptul că din ce în ce mai mulți oameni, nu mai sunt capabili să recepteze și să decodifice corect mesajele care vin din propria fiziologie și/sau din plan psiho-emoțional. Atenția lor se poate orienta ușor către lumea exterioară dar din ce în ce mai greu spre a lua contact cu dimensiunea interioară de natură psihologică și spirituală. Dacă analizăm lucrurile și mai profund, constatăm că marea majoritatea a oamenilor doresc foarte mult să se ”bage” în seamă, să fie observați, sau, cu alte cuvinte, să atragă atenția asupra lor, într-o formă sau alta. Așadar constatăm că noi toți ”cerem” acestui univers atenție, (unii ajung chiar să cerșească atenție), vrem să fim tratați cu atenție, să ni se răspundă cu atenție, dar ne ”scapă” din atenție faptul că, la rândul nostru, trebuie să acordăm atenție, să răspundem cu atenție și să urmărim să-i tratăm pe ceilalți cu atenția cuvenită. De aici apar și foarte multe neajunsuri în plan relațional.

Revenind în domeniul spiritualității, în procesul transformării spirituale, atenția este cultivată prin metode eficiente, de așa manieră încât să determine spontaneitatea trăirii conștiente în prezent. Putem remarca, de asemenea, felul în care calitatea și acuitatea percepțiilor se modifică, prin simplul fapt că atenția noastră este îndreptată fără contracții sau așteptări asupra lor. Totodată constatăm că acest tip de atenție nu scapă din ”vedere” subiectul care percepe (deci chiar pe noi înșine), rămânând totodată deschisă binevoitor și față de universul exterior. Prin această atenție deschisă, lipsită de contracții egotice îndreptate spre un scop anume, zgomotul gândurilor perturbatoare diminuează spontan și putem rămâne simultan conștienți de ceea ce suntem în interior și ceea ce se petrece în exterior. Și astfel ieșim din mecanismul reactiv al unei minți hiper-sugestionabile de către mediul exterior și oferim răspunsuri inteligente, adaptate armonios, orientate conștient prin atenție selectivă de calitate.

În această prezentare vom expune mai multe aspecte cu privire la rolul atenției în creșterea calității existenței.

Puteți sprijini proiectele caritabile ale Centrului nostru, orice donație fiind binevenită.

https://centrul.kamala.ro/donatii/

Theme: Overlay by Kaira