În India, retragerile în întuneric sunt numite în general retrageri Kaya Kalpa. Termenul kaya înseamnă „corp”, iar kalpa înseamnă ” fără vârstă” sau „nemuritor.” Kaya Kalpa înseamnă „corpul nemuritor”.
Există un tratament ayurvedic pentru întinerirea corpului, care include izolare în întuneric, meditaţie, precum şi aplicarea anumitor preparate din plante. Este considerată o formă de yoga şi de medicină ayurvedică, ce a fost dezvoltată în sudul Indiei aproximativ în aceeaşi perioadă cu Hatha Yoga.
Kaya Kalpa are trei mari obiective:
1. Încetinirea procesului îmbătrânirii;
2. Menţinerea unei sănătăţi deosebite şi a unei vitalităţi specifice tinereţii;
3. Amânarea morţii (părăsirii corpului fizic) până când se atinge eliberarea spirituală (de efectele karmei).
Tapasviji Maharaj, un sfânt hindus renumit despre care se spune că a trăit peste 180 de ani, a realizat acest tratament de câteva ori, în urma căruia se presupune că a trăit atât de mult.
Deoarece îm Hridaya yoga (ca şi în Jnana Yoga, în general) scopul principal nu este reîntinerirea corpului fizic, ci înţelegerea directă a faptului că nu suntem numai corpul fizic, noi vom numi această tehnică nu Kaya kalpa, ci Retragerea în întuneric, aşa cum o numesc tibetanii Dzogchen.
În timpul retragerii de genul acesta, unele efecte binefăcătoare ce țin de corpul fizic și funcționarea minții apar în mod natural. De aceea, vom menționa câteva din efectele fizice și psihice ale unei perioade de retragere în întuneric, din perspectiva chimiei creierului.
Mantak Chia – un maestru taoist contemporan care în practicile sale a recurs la metodologia meditației în întuneric, afirma în cartea Darkness Technology – Tehnologia întunericului următoarele:
“Întunericul declanșează succesiv stări mai înalte de conștiință, corelate cu sinteza și acumularea substanțelor chimice psihedelice în creier. Melatonina, un hormon reglator, liniștește corpul și mintea pregătindu-le pentru realitățile mai fine și mai subtile ale unei conștiințe superioare (zilele 1-3). Pinolina, afectând neuro-transmițătorii creierului, duce la apariția unor viziuni și stări ca de vis în starea conștientă (zilele 3-5). În cele din urmă, creierul sintetizează “moleculele spiritului” 5-metoxi-dimetiltriptamina (5-MeO-DMT) și dimetiltriptamina (DMT), care facilitează experiențele trancendente ale iubirii și compasiunii universale (zilele 6-12)”.
“Melatonina, ‘hormonul somnului’, este produsă de glanda pineală ca răspuns la întunericul nopții, și la ritmurile circadiene lumină/întuneric care sunt programate în hipotalamus… Melatonina influențează sistemele de organe majore, liniștește sistemul nervos simpatic și ajută la menținerea tonusului necesar activității minții și corpului. În Camera Întunecată, melatonina se acumulează gradat în creier…”
Soarele de la miezul nopţii
În lucrarea ‘Iniţiere şi realizare spirituală’, Rene Guenon afirmă: „Culmea soarelui vizibil este la prânz, de aceea culmea soarelui spiritual ar trebui să fie simbolic la miezul nopţii. De aceea, iniţiaţii în marele mistere ale antichităţii contemplau ”soarele” de la miezul nopţii. Aceasta înseamnă că „noaptea nu reprezintă absenţa luminii sau deprivarea de lumină, ci starea fundamentală a non-manifestării, care corespunde celui mai profund înţeles al întunericului sau al culorii negre ca simbol al nemanifestatului. În acest sens ar trebui înţelese unele învăţături ale ezoterismului islamic, conform cărora “noaptea este mai bună decât ziua”. Adevărata lumină este lumina Nopţii, lumina pur spirituală peste care domneşte prezenţa Divină, lumina desluşită, inteligibilă care este Noapte pentru ochii materiali şi lumină pentru ochii sufletului.”
Nici o ‘eroare a memoriei’
A fi deplin conştient într-o retragere în întuneric este asemănător cu faptul de a deveni conştient de noaptea sau uitarea somnului profund. În cartea “Eu sunt Acela”, Nisargadatta Maharaj explică faptul că, chiar şi în somnul profund Cunoscătorul (Martorul Suprem) este prezent:
“Întrebare: În somn nu există nici cunoscut, nici cunoscător. Ce anume păstrează corpul sensibil şi receptiv?
Maharaj: Nu poţi afirma: Cunoscătorul este absent. Doar experienţa lucrurilor şi a gândurilor nu este acolo. Dar absenţa experienţei este de asemenea o experienţă. Este ca şi cum ai intra într-o cameră întunecată şi ai spune : nu văd nimic aici. Un om orb din naştere nu ştie ce este întunericul. La fel, doar cunoscătorul ştie că nu ştie. Somnul este doar un gol în memorie. Viaţa continuă.”
În retragerea în întuneric, ca şi în somnul profund, întreaga lume obiectivă dispare. Dar rămâne Martorul “înconjurat” de acest ”spațiu vid întunecat”. Suntem conştienţi de acest vid şi în cele din urmă, în acest vid, Martorul se revelează în adevărata sa natură. Încă mai există vid, dar el nu mai este lipsit de înţeles, ci deține întregul potențial revelator al esenței a ceea ce ființa este: Pura Conștiință.
Practica
În timpul perioadei de Retragere în Întuneric ar trebui să facem meditație cu ochii deschiși și meditație cu ochii închiși. Trebuie să menținem continuu Conștiința Martor, și în meditație putem recurge la Metoda Introspecției recurgând la întrebarea „Cine sunt eu?” . Aici este chiar mai important să nu dramatizăm sau să ne lăsăm purtați de imaginație. În acest mod dezvoltăm capacitatea de a fi un martor al oricărui gând, senzație sau emoție care vor apare. Atenția rămâne centrată în zona pieptului menținând contiența asupra unității ființei din punct de vedere fizic, energetic, psihic, mental și spiritual. La fel ca și tăcerea care apare la sfârșitul sunetului gongului și revelează dimensiunea inefabilă a ființei noastre, la fel și sentimentul întunericului ne reamintește constant de Sinele transcendent.
În mod tradițional, Retragerile în Întuneric erau realizate de practicanți avansați ai meditației din tradiția budismului tibetan Dzogchen și perioada varia de la câteva ore la decenii. Unii călugări tibetani recomandau o Retragere în Întuneric de patruzeci și nouă de zile. Astfel de retrageri erau recomandate practicanților avansați, pentru că o asemenea retragere necesită o foarte bună stabilitate psiho-mentală – stabilizarea în Sahaja – ”starea naturală”.
Există anumiți istorici care au sugerat că egiptenii antici și mayașii practicau de asemeni o formă de retragere în întuneric, care în mod tradițional dura zece zile. Oamenii sfinți intrau în centrul piramidei respective, lipsiți de lumină și sunete.
Catacombele și rețelele de tuneluri ale primilor creștini din Roma și multe alte locuri, piramidele egiptenilor, peșterile esenienilor aproape de Marea Moartă din Israel, este posibil să fi fost folosite ca și locuri pentru retrageri în întuneric. În tradiția Taoistă, există peștera, Muntele Imortalității, Wu San, camera Alchimiei Interioare Perfecte. Taoiștii spun: „Atunci când mergi în întuneric și acesta devine complet, curând, întunericul se transformă în lumină.”(Mantak Chia)
”Gaura Neagră Psihologică”
În aceste perioade de retragere și meditație în întuneric, propriul subconștient se descarcă, în modul similar în care impresiile active și pasive (acele așa numite impresii reziduale, samskara) sunt descărcate sub forma viselor în timpul nopții. Aparent paradoxal, acest Întuneric Pur ne va absorbi multe dintre tendințe obscure „întunericului” psihologic, frici care apar pe fundalul lipsei conștienței. Așa cum gaura neagră absoarbe cantități enorme de materie, în mod similar la nivel psihologic, transcendența întunericului poate să absoarbă emoțiile personale inferioare, limitatoare precum și reziduurile psihice.
Dez-identificarea de Corpul Fizic
Un alt fenomen spiritual extraordinar și foarte important ce se află în legătură cu meditația în întuneric de lungă durată, este disoluția identificării cu corpul fizic. În absența puternicilor stimuli senzoriali care pot conduce la identificarea numai cu această conștiință corporală, descoperim că nu avem nici un motiv să presupunem că suntem doar acest corp fizic. Pentru că nu ne putem vedea mâinile, picioarele, trunchiul, etc., realizăm că Prezența Pură, sentimentul lui „Eu sunt” este la fel de viu în corpul fizic ca și de jur împrejurul său, în stânga, dreapta, sus, jos, în față sau în spate… Astfel, sentimentul libertății și al dez-identificării de corpul fizic apare în mod natural și este evident. Nu mai avem nici un motiv să afirmăm că suntem numai acest corp, de vreme ce întreaga realitate ni se revelează ca existență a unui spațiu în care conștiința noastră se poate manifesta liber.
După experiența meditativă dintr-o retragere în întuneric, vom constata remanența acestei stări în experiența vieții de zi cu zi. Când ne mișcăm, mergem la muncă, vorbim, mâncăm sau facem orice altceva, ne va fi mai ușor să fim conștienți și să trăim un simțământ de libertate și spațialitate. În mod firesc va crește acuitatea perceptivă a luminii fizice solare și o vom putea transfigura ca reflexie a Luminii Conștiinței Supreme. Este ca și cum am avea mereu o lumină în interiorul inimii noastre (sau simțim o iubire care radiază în toate direcțiile). Nu este un exercițiu de vizualizare, ci un act natural de conștiență non-conceptuală. Dacă purtăm în noi Lumina Inimii și simțim ca trăire această Lumină, începem să realizăm, mai devreme sau mai târziu, că esența a tot ceea ce există are o unică origine: Coștiința Luminoasă a Sinelui Divin.
În cadrul Centrului de Meditație și Yoga Kamala, au fost create condițiile necesare pentru acest tip de retragere în întuneric, într-o cameră specială și au fost exersate practici specifice, atât de către instructori cât și de către cursanți. Cei care doresc se pot programa din timp.
Camera este separată de restul clădirilor din centrul Kamala, are baie separată și un hol de intrare unde se aduce mâncarea astfel încât lumina să nu intre în cameră. Se ofară așternuturi, prosoape, si dacă este cazul salteluță pentru yoga, perne de meditație.
Prețurile sunt in funcție de perioada retragerii si includ o masă pe zi:
1-3 zile: 30 euro/zi (150 lei/ zi)
4-7 zile: 26 euro/ zi
8-21 zile: 24 euro/ zi
21-29 zile: 22 euro/ zi
peste 30 zile: 20 euro/ zi.
Situațiile speciale se discută individual.
Subscrieți site-ului și canalului nostru de Youtube pentru a fi la curent cu activitățile centrului Kamala.
Pentru orarul cursurilor de yoga și meditație vizitați: https://centrul.kamala.ro/2020/03/programul-cursurilor-online/
Mai multe materiale puteți consulta pe blogul personal ”Amintește-ți de Sine!” https://liviugheorghe.wordpress.com/ și pe canalul Youtube https://www.youtube.com/user/liviugheorghemarian și pe site-ul https://mentoryoga.com/
Puteți sprijini activitatea noastră în domeniul educației spirituale, orice donație fiind binevenită. https://centrul.kamala.ro/donatii/ Vă mulțumim!
Mai multe aspecte legate de condițiile de practică din cadrul Centrului Kamala și unele realizări posibile veți găsi în acest video: