Trăiește o viață mai conștientă, găsește frumusețea în toate formele ei!
Acest curs online care durează 12 lecții vă oferă mijloacele de a trăi o viață conștientă și de a găsi frumusețea și minunarea în viața de zi cu zi. Vom realiza acest lucru combinând studiul și practica învățăturilor shaivismului non-dualist din Kașmir și, în același timp, aprofundând hridaya yoga.
Viețile noastre sunt o înșiruire de momente pe care, de obicei, le privim ca fiind ”obișnuite” și, prin urmare, neinteresante. Shaivismul ne învață că atunci când suntem pe deplin conștienți, fiecare clipă merită atenția noastră. Fiecare moment este interesant pentru că devine o poartă către Conștiința Unității, o posibilitate de a trăi beatitudinea existenței pure.
Combinând înțelegerea teoretică cu trăirea conștienței în meditația formală și în viața de zi cu zi, adevărata noastră natură (Śiva, ātman, Inima Spirituală) se revelează a fi țesătura acestei lumi și tot ceea ce ne înconjoară este atunci un motiv pentru a sărbători sacrul în fiecare acțiune.
Shaivismul non-dual din Cașmir este prin urmare o cale directă către transcendență, îmbrățișând în același timp întreaga viață umană. Este, de asemenea, una dintre principalele inspirații în meditația Hridaya.
Acest curs este atât pentru cei care deja iubesc meditația, au o practică zilnică și vor să descopere dimensiuni noi ale lumii interioare, cât și pentru cei care aspiră să se descopere și fac primii pași în această direcție.
Shaivismul ne învață să aducem meditația în viața de zi cu zi astfel încât fiecare moment să devină o posibilitate de a practica conștiența, centrarea în Inima Spirituală, deschiderea față de fluxul divin al existenței.
Conținutul și orarul
Acest curs are 12 lecții realizate online (pe Zoom) cu profesorul de yoga și meditație Sebastian Teodor (cu experiență de peste 30 de ani). Fiecare întâlnire include atât o prezentare teoretică, cât și o parte practică (meditativă). Având în vedere că veți participa o perioadă relativ lungă de timp la acest curs (va dura aproximativ 3 luni), veți avea prilejul să explorați practicile, să le înțelegeți și să primiți ghidare pe măsură ce progresați.
Lecțiile vor fi în fiecare joi de la ora 19:30 (durează aproximativ 2 ore) începând cu 16 martie 2023.
Săptămâna 1: Istoria shaivismului cașmirian, principalele școli filozofice, ce este shivaismul nondualist și Trika, trinitatea – Śiva (conștiința), Śakti (energia), Nara (ființa individuală).
Practica: conștiența spațiilor dintre respirații, gânduri, acțiuni etc. ca modalitate de a pătrunde în spațiul Inimii (hṛdākaśa).
Săptămâna 2: Bhavana, contemplarea creatoare, intuiția mistică, viziunea yoghină – o modalitate de a folosi meditația ca un instrument de cunoaștere atât de Sine, cât și a lumii înconjurătoare.
Practica: folosirea lui bhavana ca formă de meditație (exemplu: imnul Nirvanashatkam al lui Shankara care are ca refren ”Sunt conștiință și fericire fără formă…”)
Săptămâna 3: Cele 36 de tattva (principii ale manifestării), felul în care universul care ne înconjoară este manifestat prin jocul lor și cum le putem folosi ca o scară pentru a atinge cea mai înaltă conștiință. (Partea 1 – tattvele ”impure”, cele 25 din samkhya).
Practica: tattva samhara – resorbția tattva-elor în conștiință (cele 25).
Săptămâna 4: Cele 36 de tattva (partea a doua) – tattva-ele pure
Practica: tattva samhara – resorbția tattva-elor în conștiință (cele 36).
Săptămâna 5: Cele 3 impurități (mala) care transformă Conștiința Divină unică (cit) în multitudinea conștiințelor individuale înlănțuite (citta) și modalități de a ne purifica. Cei șapte observatori și diferitele lor experiențe.
Practica: diferitele moduri de a trăi meditația în funcție de cele cinci kosha, învelișuri.
Săptămâna 6: Cele cinci energii ale lui Śiva care sunt prezente și în conștiința individuală (conștiința, beatitudinea, voința, cunoașterea și acțiunea) și trăirile pe care acestea le inspiră.
Practica: Anubhavanivedana – ofranda experienței intime, imnul lui Abhinavagupta care ne inspiră practica meditației integrată în viața de zi cu zi. Shambhavi Mudra shaivită și alte modalități.
Săptămâna 7: Cele cinci acțiuni realizate de Śiva (creația, menținerea, resorbția, ocultarea și revelarea) și cum le realizăm în viața de zi cu zi.
Practica: Dizolvarea samskara-urilor (impregnărilor rezultate în urma acțiunilor noastre) folosind o metodă descrisă în Prathyabhijna Hridaya, Recunoașterea Inimii, textul lui Kshemaraja.
Săptămâna 8: Cele patru upaya, căile pe care le urmăm în practica yoga în funcție de deschiderea noastră față de grația Divină, grația lui Śiva, maestrul primordial.
Practica: realizarea lui ajapa japa, repetarea mantrei nerostite Soham, ”eu sunt acela” și diferența în practică dată de primirea grației.
Săptămâna 9: Cele cinci stări de conștiință (veghe, vis, somn profund, samadhi, dincolo de samadhi sau extazul cu ochii deschiși)
Practica: Krama mudra – echilibrul între meditație și starea de veghe pentru a impregna spiritualitatea în viața de zi cu zi.
Săptămâna 10: Cele patru nivele ale cuvântului (cuvântul suprem – paravak, cuvântul vizionar – pashyanti, cuvântul intermediar – madhyama, cuvântul rostit – vaykhari) – calea de la ideație la manifestare și înapoi, revenirea în nediferențierea Conștiinței.
Practica: mantra yoga și evoluția practicii înțeleasă prin perspectiva nivelelor cuvântului (sunteți invitați să aveți la îndemână o mala, un ”rozariu” yoghin).
Săptămâna 11: Spanda și rădăcinile shaivite ale meditației, vibrația conștiinței.
Practica: descoperirea freamătului inimii în entuziasmul meditației și încântarea descoperirii de Sine.
Săptămâna 12: Sinteză – o recapitulare și integrare a ideilor prezentate.
Cel care oferă lecțiile este Sebastian Teodor
Și-a început călătoria spirituală când avea 16 ani și a crescut împreună cu practica yogăi și a meditației. În 1996 a devenit instructor de yoga realizând cursuri în Făgăraș, Miercurea Ciuc și apoi Brașov și București și de atunci aceasta este viața lui.
Trăiește în Centrul de Hridaya Yoga și Meditație Kamala din Sânpetru, Brașov, unde continuă să predea, să practice și să învețe. Ține cursuri de yoga și meditație în București, Brașov și online, oferind împreună cu colegii săi retrageri și workshopuri în cadrul Centrului Hridaya – Kamala. Este de asemenea unul dintre profesorii seniori ai HTTC (Hridaya Teacher Training Course) din România. Este co-autorul câtorva cărți despre yoga, meditație și spiritualitate.
Costuri
Cursul costă 360 pentru cele 12 lecții. Se poate plăti în 2 rate de câte 180 lei.
Informații și înscrieri:
Telefon/ whatsapp/ signal/ telegram +40731324241
e-mail: centrulkamala@gmail.com
Fie ca freamătul Inimii Spirituale să ne lumineze viața!